top of page

Om psykosyntes

 

Psykosyntesen är en psykologisk terapimetod och personlig utvecklingsmodell som syftar till att integrera olika delar av en individs personlighet för att främja tillväxt och välbefinnande. Terapin fokuserar på det friska i människan som strävar efter harmoni mellan intellekt, känslor, kropp och själ. Det är först då dessa delar samspelar på ett harmoniskt sätt som individen mår bra och kan ta kommandot över sitt eget liv och sina livsval.

Metoden innefattar olika tekniker och verktyg såsom dialog (det empatiska samtalet), visualisering, symbolarbete, medveten närvaro och självmedkänsla samt kreativa uttryckssätt såsom bild och rollspel. 

Inom psykosyntesen kan vi använda oss av tekniker från KBT, schematerapi, ACT (Acceptans and commitment therapy) och gestaltterapi. 

 

I terapin pendlar vi mellan nuet, det förflutna och framtiden. Vi har alla en historia som format oss och som gör att vi kanske inte alltid lever som vi önskar. En viktig del av det terapeutiska arbetet är att rikta fokus på våra önskningar, drömmar och kreativa förmåga - att sträva efter vår fulla potential. 

 

Roberto Assagioli hette mannen som grundade psykosyntesen. Han föddes 1888 i Venedig, Italien. Assagioli blev en av Freuds lärjungar och var verksam som psykiater och psykoterapeut. Det var tänkt att han skulle sprida psykoanalysen i Italien men tyckte att den freudianska synen på människan lade för mycket fokus på det sjuka. Enligt Assagioli är vi i grunden friska som individer. Assagioli beskriver detta så bra i citatet nedan:

​

Psykosyntes är en metod för självförverkligande för dem som vägrar att förbli slavar åt sina inre spöken eller yttre påverkan, för dem som vägrar att passivt ge efter för det psykologiska spelet som pågår inom dem, utan istället är beslutna att bli herrar över sina egna liv."

 
​

​

bottom of page